Tips voor een optimale werking van je septische put

Laat je septische put ledigen

Het is belangrijk om je septische put elke 2 à 3 jaar te laten ledigen. Na jarenlang gebruik van je septische put hoopt het slib zich op in de put en raakt deze vol. De bacteriën kunnen dan niet meer alles afbreken. Een volle put kan verstoppingen en een onaangename geur in huis veroorzaken.

Regelmatig ruimen van je septische put kan dus heel wat ongemakken voorkomen. 

Geen moeilijk afbreekbare resten in de afvoer

Gooi enkel en alleen toiletpapier in je wc. Maandverbanden, vochtige doekjes, wc-rollen enz. kunnen vast geraken in de afvoer en zo verstopping veroorzaken. Bovendien kunnen de bacteriën in je septische put deze materie niet afbreken.

Verf, olie en chemische schoonmaakmiddelen giet je beter ook niet in de afvoer, want die zijn giftig en dus gevaarlijk voor je septische put. Door agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekwater of detergent te gebruiken zullen de bacteriën in je septische put afsterven.

Het is dus belangrijk om de werking van de bacteriën in je septische put te respecteren, zodat zij optimaal kunnen werken. 

Voldoende volume van je septische put

Het volume van je septische put moet in verhouding zijn met het aantal bewoners dat er gebruik van maakt. Als je een kleine septische put hebt met een groot gezin, moet je heel vaak ruimen en kan je sneller last hebben van een verstopping door een volle put.  De meeste woningen hebben een septische put van 2000 liter, wat voldoende groot is voor een gezin van 4 à 5 personen.